PRIMARIA COMUNEI VICTOR VLAD DELAMARINA

Judetul Timis

PREZENTARE LOCALA

Istoricul localitatii Victor Vlad Delamarina

Comuna Victor Vlad Delamarina facea parte in anul 1890 din Comitatul Caras Severin, districtul Lugoj, ca resedinta de comuna cu 616 locuitori.

Localitatea isi deapana firul existentei din timputi stravechi. Prima atestare documentara dateaza de la 1717, sub denumirea de Satu Mic, dupa numele unei persoane de sex feminin Mica, care, la un moment dat a stramutat satul de pe vatra veche aflata pe un loc inundabil. Aceasta a cedat o perte din terenul pe care il detinea pentru a reaseza localitatea.

Cu ocazia reorganizarii teritoriale din 1968, localitatea primeste numele de Victor Vlad Delamarina, in memoria primului poet dialectal al Romaniei, nascut aici in 1870, trecut la cele vesnice mult prea devreme la doar 27 ani. In semn de recunostiinta si pretuire, in anul 2009 a fost inaugurat un punct muzeistic inscriind comuna pe harta manifestarilor culturale legate de Festivalul poeziei in grai.

Dezvoltarea comunei este strans legata de exploatarea miniera de suprafata din localitatea Visag, ale carei urme se mai pot zari si azi.

Prezentarea cronologica

  • 1717 - prima mentionare documenatra a comunei, ca avand 30 de case sub numele de "Satumik";

  • 1769 - Petroasa Mare este intemeiata de colonisti germani, sub numele de Morgensten (Steaua Diminetii);

  • 1811 - Satu Mic este proprietatea contelui de origine spaniola Francisc Soro;

  • 1870 - s-a nascut poetul Victor Vlad Delamarina in Satu Mic (decedat in 1896);

  • Satul Herendesti este cumparat de contele Augustin Kinsky care il detine pana in perioada interbelica;

  • 1890 - Satu Mic este resedinta de comuna cu 616 locuitori;

  • 1924 - asezarea avea 650 locuitori;

  • 1964 - comuna primeste numele de Victor Vlad Delamarina;

  • 2002 - ucrainienii devin principala comunitate in urma unor colonizari repetate.

Prezentare geografica

Comuna Victor Vlad Delamarina este situata in partea estica a judetului Timis, la granita cu judetul Caras Severin, la o distanta de 62 de km de Timisoara si la 5 km de municipiul Lugoj. .

Forma de relief dominanta este cea de campie-deal.

Clima zonei apartine tipului temperat continental, cu cele mai favorabile conditii climaterice pentru dezvoltarea agriculturii. Verile sunt destul de calde (22-23 o media temperaturii in luna iulie), iar iernile nu sunt prea grele. Ploile in schimb un destul de abundente (peste 800 mm anual).

Solurile

Invelisul de sol, rezultat al interactiunii factorilor fizico-geografici seprezinta destul de divers. Solurile se impart in mai multe unitati zonale si intrazonale care constituie potentialul pedologic valorificat ca baza de dezvoltare a biocenozelor si a diverselor culturi in raport cu conditiile mediului inconjurator.

Solurile comunei V.V.delamarina ofera conditii favorabile pentru cultura plantelor agricole si pentru cultura pomilor fructiferi.

Vegetatia

Este caracteristica silvostepei. predomina padurile de brad, molid si fag. Zona de campie este folosita pentru diverse culturi precum graul, cartoful, orzul, porumbul, livezi de pomi fructiferi

Fauna

Fauna comunei este bogata si caracteristica zonelor de deal. Dintre animalele cele mai raspandite in aceasta zona amintim: mistreti, iepuri, fazani, capre, etc.

Organizarea spatiala

Din teritoriul administrativ al comunei fac parte localitatile: V.VDelamarina, Honorici, Padureni, Visag, Petroasa Mare, Herendesti si Pini.

Comuna se intinde pe o suprafata de 14492.74 ha din care 11700 ha reprezinta fondul cinegetic al comunei, pe care se regasesc mai multe categorii de vanat, iar inainte de 1989 comuna era cunoscuta ca si un important bazin horticol, care se intindea pe o suprafata de aproximativ 2300 ha de plantatii de meri, pruni si alti pomi fructiferi.

Structura populatiei

Populatia stabila la 1 ianuarie 2009  era de 2792 persoane din care 1429 persoane de sex masculin si 1363 persoane de sex feminin.